Den dolda narcissisten

Narcissist / Permalink / 0

 

Självklart kan en narcissist lr en dold narcissist va en kvinna, har använt ordet ”han” för att de oftast e en man och för att inte krångla till me han/hon lr hen/henen.

 

Under de senaste åren har de visat sig att de finns två typer av narcissistisk personlighet. De finns den uppenbara, storslagna, grandiosa narcissisten som e så svår att missa o sen finns de den sårbara, dolda narcissisten som e tyst o reserverad till sitt sätt. Varför e de då värt att veta vem som e en dold narcissist?

Jo, ofta när man läser information om narcissister så stämmer inte förövaren me alla punkter på listan. Men sen visar de sig att ens partner inte har så mycke självförtroende som en ”boknarcissist” har. Han e varken ett rovdjur lr en alfahane utan han e blyg, känslig o inåtvänd. Va försiktig! Då de kan va en dold narcissist du har att göra me o de kan ha sämre konsekvenser för dig än en "boknarcissist". Så hur vet du att du har att göra me en dold narcissist?

Dolda narcissister e farligare än de öppna eftersom de e väldigt vilseledande. De manipulerar implicit. De har en stor charm samt många talanger o färdigheter som leder till förförelse, infångande o så småningom utnyttjande av andra människor. En dold narcissist e mycke svårare att upptäcka eftersom personen gömmer sig med hjälp av olika rökridåer o många kamouflerade former av handlingar. De gömmer sig under många masker. T ex e de en mask av en godartad person som e lugn, snäll, omtänksam o känslig för någon annans lidande. De narcissistiska egenskaperna kan t o m maskeras av hjälplöshet. 

Dolda narcissister bryr sig mycke om sitt eget rykte, att de e omtyckta o respekterade. De låtsas ha empati, de kan agera som om de skulle ha empati men de försöker aldrig att förstå hur någon annan känner. De bryr sig verkligen inte om dig!  De kan va ursäktande, men de menar aldrig nått med de. De vill bara få personen att lita på dem. De kan ha imponerande jobb men oftast fokuserar de snävt, på självupptagande arbete för att minimera bredare mänskliga interaktioner. Deras aktiviteter kan oxå hjälpa dem att genomföra sina hemliga, egenviktiga projekt. Den enorma osäkerheten de har e roten till narcissism o täcks me tystnad o deras yttre charm. Deras uppdrag i livet e att få personerna runt omkring att se dem som perfekta o felfria. De verkar va trevliga o låtsas oxå va bra föräldrar. De e mycke bra på att använda falsk ödmjukhet som grund för att få va de vill ha av andra.

De mest framträdande draget hos en dold narcissist e att personen alltid e offret o alltid kräver sympatisk känslomässig uppmärksamhet. Personen tycker att personen själv e perfekt men världen uppskattar inte personen så personen får aldrig den uppmärksamhet personen vill ha, därför manipulerar personen människorna runt omkring sig för att få de personen vill ha.

Hör listas tio tecken på en dold narcissist, men personen behöver inte ha dem alla. 

1. Tyst självgodhet / överlägsenhet

Den dolda narcissen har inte samma självförtroende som den klassiska. Personen e mer introvert, man kanske t o m tror att personen e mycke känslig av sig. Personen har ett starkt behov att bevisa för hela världen att personen e en "man med många dygder". Vanligtvis e personen en man utan stor personlighet – lugn, tillbakadragen, stillsam, men mer farlig än den öppna narcissisten eftersom de e svårt att lära känna personen på grund av personens manipulation av omgivningen. Personen e övertygad om sin storhet o ingenting kan förstöra den bilden för personen. Personen e girig för smicker, komplimanger o beundran. Samtidigt e personen blyg, personen e inte festens medelpunkt, personen saknar förtroende. Dock djupt i personens själ, personens röst säger  ”Jag e bättre, viktigare, jag e ovanför andra människor men de e för dumma för att se mitt geni.” Personen tror att personen e unik, men personen demonstrerar de absolut inte öppet o högt utan förväntar sig att alla ska förstå de. En dold narcissist kan inte bygga upp nån frisk relation, eftersom den eviga känslan av att va underskattad av alla andra fördjupar hans känsla av missförstånd.

2. Självabsorption

En av de vanligaste kännetecknen för en dold narcissist e en känsla av ”tillbakadragen självcentrering”. De tenderar att va motvilliga o dåliga lyssnare. Ofta kommer de att göra en snabb bedömning av en person lr situation, finner den ointressant, bristfälligt lr t o m ovärderligt för deras uppmärksamhet o mentalt blockerar personen/situationen. När man tittar i deras ögon ser man att de inte lyssnar, de följer inte me i resonemanget, de e inte närvarande i de man delar me sig lr i de man känner. De tenderar att fokusera bara på de som de självisk vill ha o höra. De kanske inte uttrycker sin negativitet direkt, men man får den distinkta känslan av att de knappt e accepterande me sin brist på ögonkontakt, avvisande gester, stön o suckar, snabb tristess, otrevliga gäspningar o övergripande ouppmärksamhet. När de talar, tenderar deras kommentarer att va kritiska o bedömande, me fullt fokus på deras egna tänkta åsikter. De e ofta omedvetna om lr avvisar andras tankar o känslor. Även när man berättar för dem hur deras attityder o handlingar ger negativa konsekvenser kommer deras svar handla mer om dem själva. Sånt e just självabsorption.

3. Brist på empati

”Är du sjuk? Men va sägs om att köra mig till köpcentret? ”

De saknar mognad, de har underutvecklat beteende, de har inte kontakt me sina känslor, tar inte ansvar för dem o projicerar dem på andra.  De kan inte älska nån lr känna några positiva känslor men de kan ofta imitera de känslorna mycke väl för att lura andra. Dock när man tittar djupt i deras ögon ser man inte sig själv, de e bara tomt. De älskar bara sig själva.

Egna barn ser de som en förlängning av sig själva o kan var väldigt kärleksfulla medan barnen e små, när de får barnens fulla uppmärksamhet, när barnen e söta o fortfarande ser upp till sina föräldrar. Lr när de deltar i de som narcissisten e intresserad av. När barnet börjar tänka själv lämnar personen dem o sen eventuellt kommer personen att använda ett annat syskon för att lägga all sin kärlek på, för att ytterligare skada de första barnet. De ger ett undermedvetet, djupt budskap i barnets själ – du e inte viktig, du e inte tillräckligt bra. personen säger de inte rakt ut – jag älskar dig inte, bara visar de genom personens försummelse. De försummar sina barn precis som de försummar sina partners, de e sällan hemma. De e helt ointresserade av va som händer me barnen o familjen.

4. Passiv-aggressivitet

Dolda narcissister brukar hantera människor lr omständigheter på passivt-aggressiva sätt. När de har fått en rimlig begäran från dig, kan de säga ”okej”, ”ja”, ”naturligtvis” lr ”som du vill”, men gör antingen ingenting, lr uppför sig hur de själv vill. 

Passivt-aggressivt beteende kan involvera: att sabotera nåns arbete, retas lr håna, att skjuta upp uppgifter de lovade att göra lr förneka att de skulle göra dem . De använder sig av tyst behandling lr subtila humörförändringar som gör att andra människor mår dåligt lr ifrågasätter va som egentligen hände. 

De mest kända av alla passiv-aggressiva narcissistiska beteenden är “den tysta behandlingen”. De kan sträcka sig från att vägra kommunicera me dig om nånting, sluta titta på dig till att helt försvinna från ditt liv, även om ni bor tillsammans, o agera som du aldrig existerat. Detta e narcissistens sätt att straffa dig hårt. De e mycke effektivt eftersom många hävdar att behandlas som om du inte existerar e ett av de mest smärtsamma trauman vi kan uppleva. Forskarna kunde se att hjärnan uppfattar den smärtan högre än en fysisk smärta.

5. Känslighet för kritik

Han har en del paranoia som kännetecknas av hög misstänksamhet o nästan noll tolerans för kritik. När de får kritik istället för beundran kan de ta de ganska hårt. De tenderar att bli kränkta av tecken på upplevd orätt. När de får negativ feedback kommer vissa dolda narcissister att försvara sig me en ökad känsla av överlägsenhet o kamp, medan andra kommer att svara me flykt. De kan ge avvisande lr sarkastiska kommentarer men du kommer säkert inte att kunna förstöra deras bild av sig själv, de e över kritiken. Däremot inuti dem kanske känner sig tomma, förnedrade lr upprörda. All kritik hotar deras idealiserade syn på sig själva. Kritiken översvämmar narcissisten som tortyren me en enorm våg av hat, som han inte kan stoppa. Resultatet e förakt o dold aggression. Naturligtvis e inte alla mycke känsliga människor narcissistiska. De som skiljer narcissisten e deras falskt konstruerade överlägsenhetskomplex.

6. Lögner o bedrägerier

Till skillnad från klassiska narcissisten e dolda narcissisten mycke begåvad på att använda falsk ödmjukhet o ursäkter för att få va de vill ha. Han betraktar lögnen bara som vapnen i kampen för sin egen position, så de inte blir några problem för honom att lova nått som han kommer att förneka senare. När man konfronterar dem kommer de att skylla på den andra personers svagheter o till slut måste den personen be narcissisten om ursäkt. 

Den dolda narcissisten ljuger o manipulerar bland annat genom att väcka skuld. Han e en lögnmästare o en naturlig, sofistikerad hypnotisör. Hans lögner leder hans offer till ett tillstånd av blindhet, de kan inte förstå hur de kunde låta sig luras under lång tid. Dold narcissist börjar sin process genom att ange nån uppenbar fakta som ingen kan förneka, sen gradvis inför halva sanningar o slutligen giftiga lögner. Dessa lögner upprepas sen regelbundet för att de ska slå rot i offrets undermedvetna. 

En annan metod dold narcissist använder sig av e gaslighting. ”Gaslighting” e den engelskspråkiga benämningen på en form av psykisk manipulation, lr psykisk misshandel. Begreppet  e hämtat ur filmen ”Gaslyktan” för att bildligt beskriva ett förfarande där en förövare förmedlar falsk information till sitt offer i syfte att förvränga offrets uppfattning om sig själv o sin egen verklighet. Förövaren försöker systematiskt urholka offrets tilltro till den egna uppfattningsförmågan, bedömningsförmågan, minnesförmågan o förståndet. De görs genom att förövaren gång på gång påstår inför offret att va offret upplever, uppfattar, ser, hör o minns, e felaktigt. Offret börjar då tvivla på sin egen verklighet o ger upp.

Den vanligaste typen av kommunikation inom narcissistiska familjer e triangulering. Man undviker direkt kommunikation utan blandar in tredje part. Personer pratar inte me varann utan om varann. Narcissisten pratar illa om tredje personen lr går åt andra hållet o berättar hur andra e fantastiska för att du ska känna att du inte e tillräckligt bra lr att du måste leva upp till de. Narcissisten plågar människor mot varann.

Dold narcissist har inga problem me att bedra sin partner. Till skillnad från den klassiska narcissisten, kommer han inte att skryta om sina erövringar till höger o vänster. Han kommer inte heller att göra nått misstag som kan avslöja honom. Han kan t o m leva dubbelliv utan att bli påkommen.

7. Förakt.

 I själva verket föraktar den dolda narcissisten andra människor, me tanke på att han tycker de e sämre. O detfinns en intressant relation här. Han tar bort från sin omgivning de som inte böjer sig för honom o omger sig bara med ja-sägare som han, paradoxalt nog, föraktar ännu mer. Han e redo att påpeka de minsta misstaget. Människor som fastnar i de här spelet kommer förr lr senare att tippa runt honom så att han inte tittar på dem. Han kommer att visa små gester av besvikelse o missnöje, som ostentativt indikerar hans avsky. På detta sätt, genom regelbunden förnedring kommer han att behålla sin makt över andra.

8. Utnyttjar människor 

Han tycker han e berättigad att få va han vill, därför utnyttjar han andra i relationer. Han använder sig av andra för att uppnå sina egna mål. Dold narcissist väljer känsliga, empatiska lr naiva människor som gärna vill hjälpa honom. Han letar efter lugna, passiva, konflikträdda människor som har låg självkänsla. Han fångar de i sitt nätt o så småningom gör han de till fångar. De blir kritiserade, beskyllda för allt o känslomässigt straffade. Han kommer att separera dem från familjen o bryta ner dem känslomässigt. Han drar positiv energi från relationer där han lyckas bygga nåns beroende av hans makt, humör, beslut lr attityder. 

9. Hämndlysten

Den dolda narcissen samlar in den “skada” han tror att han lider av andra. Han samlar noggrant i huvudet oförrätter från alla de som inte visste om hans storhet, för att så småningom hämnas. Han kan föda upp dem i flera år o manipulera människorna på ett sådant sätt att de leder till en situation där de finns möjlighet att hämnas. O sen kommer han att hämnas många gånger mer än va de påstådda felaktigheterna kunde indikera. O här verkar oxå de största problemet för människor som av olika skäl o som ett resultat av olika omständigheter blir en part i en relation me en dold narcissist. När han tar hämnd e de vanligtvis för sent att försvara sig mot dem. 

10. Avundsjuk

Han e ofta avundsjuk på andra o tror att andra e avundsjuka på honom.

Dold narcissist liknar en kameleont, han speglar människor o deras känslor för att man ska gilla honom.  

 

 

 
 
Till top