Går de att leva tillsammans me en narcissist?

Kan de förändras till att bli bättre människor?

Hur ska jag bemöta min partner som har empatisbrist o ”älskar” sig själv mer än nånting annat?

Problemet e att vi utgår från vår egen logik. De egna emotionella mätinstrumentet. Vi tror lr e övertygade om att andra människor fungerar ungefär som vi själva gör, e omtänksamma, vill andra väl, håller oss för de mesta till sanningen, har förmåga att reflektera över egna brister, lyssnar på råd från andra etc etc.

En narcissist delar inte ditt värdesystem o din världsbild! Inte i närheten! Allting handlar om dem själva! Personer som ifrågasätter dem, smutskastas, marginaliseras, hånas o hotas. N-personligheten ser till att ha ja sägare omkring sig. De e grandiosa o  ”experter” på allt! Andra människor e för en N-person, redskap: ”Jag använder dig för att få allt ljus på mig!”

I sällskap me en narcissist känner du dig konstant på din vakt, otillräcklig, känslan av att du gjort nånting fel o/lr e skyldiga dem nått. Han, ibland en hon, använder sig av s.k. ”gaslighting” – där olika former av psykologisk manipulation o förvirrande trollkonster används, så att du börjar tvivla på din egen verklighetsuppfattning: ”De e nog någonting som e fel på mig…”

En N kan vara oerhört charmerande, karismatisk, verbal o socialt begåvad, handlingskraftig, ”snäll” o ”omtänksam” (så länge de gagnar dem). Du vill så gärna tro på honom/henne, eftersom stunderna av skönt rus e så befriande.

De lyfter dig till skyarna me alla möjliga komplimanger för att en stund senare degradera dig till en looser. De e så de fungerar!

En person me narcissistisk personlighetsstörning söker sig me största sannolikhet inte till terapi, därför att de inte ser problemet. I alla fall inte i den egna personen.

Kan en narcissist älska en annan människa? Svaret e enkelt - nej! I alla fall inte den sortens kärlek som du o jag tänker på. O de e inte din uppgift att hoppas på han/hon en dag kommer att bli kapabel till kärlek.

Tänk på följande: Om du vill känna äkta närhet, uppleva dig som sedd o bekräftad, kunna känna tillit, slippa drama, finns de inga andra alternativ än att hålla sig väldigt långt borta från N. Om de inte e praktiskt möjligt, så blotta aldrig dina känslor lr öppna upp i förtroende, eftersom de kommer att användas emot dig. Iaktta en lugn o saklig hållning även om du känner motsatsen på insidan.

Ditt starkaste vapen mot en N, e kunskapen om dessa personligheter o uppbyggandet av ditt eget/egnasjälvförtroende/självkänsla.